2020-12-30 08:06:36• hírek • Bede Emőke

Ezekre a filmekre kerestünk rá a legtöbbször 2020-ban - Filmajánlókkal

Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com
Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com

A koronavírus-járvány végérvényesen és visszavonhatatlanul rányomta bélyegét a 2020-as esztendőre: az év nagy részében szigorú korlátozások kötötték gúzsba a hétköznapi életet, s a korábbi évekhez képest jóval több időt kellett a négy fal között töltenünk. Aranykorukat élték ugyanakkor a különféle streaming-szolgáltatók, hiszen a karantén idején jóval többen választották a filmnézést időtöltésül, mint a korona előtti világban.

De vajon mire kerestünk rá idén a legtöbbször? A Google Trendek erre a kérdésre is megadja a választ, ráadásul országra, mi több, megyékre lebontva is ismerteti az adatokat. Mutatjuk hát, hogyan alakult a romániai Top 10-es lista.


1. 365 nap (365 dni/365 Days): A Netflix forgalmazásában megjelent filmben egy nő egy befolyásos maffiafőnök, Massimo áldozatául esik, aki elrabolja, és egy évet ad neki arra, hogy beleszeressen. Noha az erotikus jelenetekkel jócskán megfűszerezett dráma a romániai Google-keresések első helyén végzett, és sok más országhoz hasonlóan sokáig Romániában is vezette a legnézettebb netflixes filmek listáját, ám összességében nem nyerte el a közönség tetszését, mi több, a képsorok által megjelenített erőszakos jelenetek miatt számos támadást is kapott. A legtöbbször egyébként Braila, Ialomita és Giurgiu megyékben kerestek rá a film címére, viszont Szatmár megyét nem különösebben hozta lázba a film, ettől nagyobb „érdektelenséget” csak Tulcea és Fehér megyében mért a Google.
 

 

2. Télből a sárba (Miami Bici): A második helyre egy újabb netflixes tartalom került, melynek beharangozója így hangzik: „Két ügyefogyott jó barát hátat fordít a román télnek, hogy Miami Beachen álljon munkába, de kiderül, hogy a paradicsom sem hibátlan – az új főnökük ugyanis valójában maffiavezér.” A 1,5 millió euróból készült vígjátékban Ion és Ilie az amerikai álom mellett a romániai álmot is szeretnék valóra váltani, tehát mindent elkövetnek azért, hogy rövid idő alatt kevés melóval meggazdagodjanak. A Jesus del Cerro rendezte film a Giurgiu, a Teleorman és a Botosani megyeiek figyelmét keltette fel leginkább, Szatmár, Máramaros, Bihar, Szilágy megyét azonban teljesen hidegen hagyta, a legkevesebb Google-keresést e filmmel kapcsolatban pedig a Székelyföldről indították.
 

 

3. Fertőzés (Contagion): „Egy asszony rosszul lesz, miután hazatért hongkongi útjáról. Két nappal később halott, és az orvosok nem tudják mi okozta a halálát. Hamarosan más embereken is jelentkeznek a tünetek: köhögés, láz, bénulás, agyvérzés és halál. A világ minden részén szaporodnak a megbetegedések, végül kitör a globális járvány. Miközben az amerikai kutatóintézet orvosai megpróbálják megfejteni a vírus kódját, Dr. Leonora Orantes, az Egészségügyi Világszervezet munkatársa a járvány forrását keresi. Az egyes országokat közben a széthullás veszélye fenyegeti” – olvasható a film ismertetőjében. Magyaráznunk nem kell, hogy ez a 2011-es mozifilm miért lett ismét felkapott 2020-ban, azt azonban eláruljuk, hogy legtöbbször Calarasi és Braila megyékből, illetve a fővárosból kerestek rá a filmcímre, s nem meglepő, az alkotásra épp márciusban, a koronavírus romániai berobbanásának hetén érkezett a legtöbb keresés.
 

 

4. Csoda a hetes számú cellában (Miracle in Cell No. 7 ): A 2019-ben megjelent török film egy hat évvel korábban kiadott dél-koreai alkotás újragondolása, a történet középpontjában pedig egy értelmi fogyatékos apa áll, akit bebörtönöznek egy fontos személy gyermekének halála miatt, ezért pedig a saját kislányától távol kell bebizonyítania ártatlanságát. Érdekes módon erre a filmre az ország keleti részén, főként Buzau, Botosani és Giurgiu megyékben voltak kíváncsiak, máshol elenyészően kevés keresést indítottak e filmcímmel, Szatmár megyénél kisebb érdeklősét pedig csak Olt, Krassó-Szörvény, Kolozs, Arges és Teleorman megyékben jegyeztek ezen filmmel kapcsolatban
 

 

5. Miután összecsaptunk (After we collided): „A nehéz kezdet után úgy tűnt, hogy Tessa és Hardin végre egyenesbe jön egymással. Tessa már megtapasztalta, hogy Hardintól nem áll távol a kegyetlenség, de nagyon megrendül, amikor egy váratlan esemény lerántja a leplet a kapcsolatuk eredetéről, és Hardin titokzatos múltjáról” – olvashatjuk a film igazán sejtelmesre sikeredett ajánlójában. A 14 millió dollárból készülő mű úgy tűnik, beváltotta az alkotók elvárásait, ugyanis szeptemberben bejelentették, hogy két folytatás fog készülni, Miután elbuktunk és Miután boldogok leszünk címmel, mindkét filmet Castille Landon fogja rendezni. A Roger Kumble rendezésében készült mozifilm leginkább a Fehér, a Dambovita és a Gorj megyeieket hozta lázba, Szatmár azonban ismét közömbösnek mutatkozott, tőlünk kevésbé csak Hargita és Kovászna megyét foglalkoztatta eme alkotás.
 

 

6. Élősködők (Parasite): „ A film antihőse Ki-taek, akinek családja igazi semmirekellőkből áll. Ők mindig a könnyebbik utat választják – bármit megtesznek, csak dolgozni ne kelljen. Irigykedve nézik a Park család fényűző életmódját, és ördögi tervet eszelnek ki, hogy a közelükbe férkőzzenek. Azonban természetesen semmi sem a családfő tervei szerint alakul” – áll a film beharangozójában, mely azonban messze nem tudja átadni mindazokat az izgalmakat, amelyeket ez az alkotás tartogat a nézők számára. Nem is csoda, hogy bemutatása óta 180 filmes elismerést zsebeltek be az alkotók. Az Élősködőkre Bukarestben kerestek rá a legtöbben, ám Szatmár sem hagyta szó nélkül a filmet, hiszen közel feleannyian kerestek megyénk területén rá az alkotásra, mint a közel 2 milliós lakosságú fővárosban.
 

 

7. Enola Holmes: A film főszereplője az eltűnt édesanyja után kutató elszánt tini, aki nyomozói képességeivel próbálja túlszárnyalni bátyját, Sherlockot, miközben egy menekülő lordnak is segít. A Millie Bobby Brown által megformált karakternek úgy tűnik, sikerült megfognia a romániai netflixezőket, hiszen a filmnek annak ellenére sikerült bekerülnie a 2020-as Top 10-be, hogy csak szeptember végén jelent meg a streaming-szolgáltató kínálatában.
 

 

8. Fekete Párduc (Black Panther): „A Marvel Studios Fekete Párduc című új filmjének hőse T'Challa, aki apja halálát követően hazatér az elszigetelt, ám technológiailag fejlett afrikai országba, Wakanda királyságába, hogy elfoglalja az őt megillető helyet a trónon. Ám mikor egy nagy hatalmú ősi ellenség ismét feltűnik a színen, T'Challa királyként és a Fekete Párducként is próbára tétetik: a félelmetes összecsapás kimenetelén nem pusztán Wakanda, hanem az egész világ sorsa áll. Árulások és veszélyek közepette az ifjú uralkodónak maga mellé kell állítania szövetségeseit és felszínre kell engednie a Fekete Párduc minden erejét, hogy legyőzze ellenfeleit és biztonságban tudhassa népét” – áll a 2018-ban megjelent film ajánlójában, ám vélhetően a Marvel alkotása nem az ígért izgalmak okán került be a felkapottak közé, hanem azon szomorú tény okán, hogy a főszerepben látható Chadwick Boseman ez év augusztusában, mindössze 43 évesen elvesztette a vastagbél-rákkal folytatott harcot. A tragikus apropó kapcsán újból a figyelelem középpontjába került alkotásra Szatmár megyéből is sokan kerestek rá, sőt, több keresést csak kilenc másik megye indított e cím kapcsán.
 

 

9. 1917: „Javában zajlik az I. világháború, amikor két fiatal brit katonát egy lehetetlennek tűnő küldetéssel bíznak meg: az ellenséges vonalon kell áthatolniuk, hogy egy üzenetet kézbesítsenek bajtársaiknak. Egy napjuk van, hogy célhoz érjenek, különben 1600 társuk, köztük egyikük testvére is odavész. A két bátor harcos hihetetlen elszántsággal indul neki a német frontnak” - olvashatjuk a mozifilm ismertetőjében, mely a keresések tekintetében leginkább Kovászna, Iasi és Hargita megyét, illetve a fővárost érdekelte.
 

 

10. Mulan: „A Mulan nagyívű kalandfilm egy félelmet nem ismerő fiatal nőről, aki férfinak álcázza magát, hogy csatasorba állhasson a kínát fenyegető északi betörők ellen. A megbecsült harcos legidősebb lányaként született Hua Mulan bátor, eltökélt, talpraesett ifjú hölgy. Mikor a császár határozata értelmében minden családból csatlakoznia kell egy főnek a hadsereghez, átveszi gyengélkedő apja helyét Hua Jun néven, s végül Kína legnagyobb harcosainak egyike válik belőle” – ismerősen cseng? Akkor nem téved, hiszen a 2020-as kalandfilm az 1998-as, azonos című animáció feldolgozása. A harcos története leginkább a székelyföldi internetezőket foglalkoztatta, hiszen a legtöbb keresés e tekintetben Kovászna és Hargita megye indította.
 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: